El desallotjament del Bloke obre la porta a la construcció d’un nou hotel a Hostafrancs
Guille Larios 1 de diciembre de 2016
Els antiavalots de la Guàrdia Urbana han executat avui el desallotjament del Bloke de Sants. El projecte habitacional d’okupació era el darrer illot que impedia la urbanització d’un vial i la construcció annexa d’un nou hotel
Tot i la llarga resistència d’activistes de l’immoble, el desallotjament ha acabat, finalment, amb els 8 anys d’okupació del Bloke del barri d’Hostafrancs de Barcelona. Un fort desplegament format per 13 furgonetes i una cinquantena d’agents de la unitat antiavalots de la Guàrdia -l’anteriorment anomenada UPAS, ara Unitat de Suport Policial (USP) amb el govern municipal de Barcelona en Comú (BeC)- s’ha encarregat de materialitzar-lo.
L’operatiu policial ha començat a les 8 del matí, després de tallar els dos sentits del carrer de la Creu Coberta en el tram comprès entre Plaça Espanya i el Mercat d’Hostafrancs. Les activistes han optat per una estratègia de resistència. Quatre d’elles s’han entubat entre els balcons i un altre s’ha despenjat amb cordes per la façana. L’arribada de tres dotacions de la BRIMO dels Mossos d’Esquadra ha acabat amb les tres hores de resistència, tot i el suport de la vuitantena de simpatitzants concentrades a prop de l’immoble. El Grup Especial d’Intervenció dels mossos i una grua han permès als agents accedir fins a les activistes i serrar amb radials els tubs.
Dos membres de la Unitat contra l’Exclusió Residencial (UCER) han entrat a l’immoble per a comprovar que no hi hagués cap família o persona en situació de vulnerabilitat. No s’ha produït cap detenció.
Un nou hotel al barri
Avui dijous, Bagursa (societat municipal que executa les actuacions urbanístiques, com la gestió i acondicionament dels solars) ha fet efectiva l’ordre de desallotjament de la darrera de les cinc finques que impedia la unificació viària entre els carrers Diputació i Creu Coberta. L’operació està emmarcada dins de l’històric projecte redactat l’any 1976 i reformulat els anys 1993, 2001 i, finalment, el 2007.
Quan l’ajuntament va presentar la darrera versió del projecte, aquests terrenys estaven destinats a obrir el carrer de la Diputació fins al de la Creu Coberta, construir habitatges i un equipament públic als marges del vial. Les obres s’emmarcaven en el Pla Especial de Reforma Interior (PERI) d’Hostafrancs.
Els propietaris de les zones afectades pel projecte van optar per un procés de reparcel·lació per cooperació, un acord per traspassar la gestió del sol a Bagursa per a què aquesta executi els vials i les parcel·lacions.
L’any 2015, els impulsors del projecte van indemnitzar amb dos milions d’euros el propietari de l’antic cinema Arenas. La seva posterior demolició deixava el camí quasi lliure per completar el pla. Finalment, el jutge ha autoritzat efectuar el desallotjament del Bloke, l’últim immoble que hi resistia.
Emparat en la qualificació urbanística número 18, el solar annex al Bloke es defineix com a «zona subjecte a ordenació volumètrica específica». Aquesta definició permet l’ús residencial de l’espai, un concepte molt ampli. Segons va informar el consistori al darrer consell de barri d’Hostafrancs, en el solar ubicat entre el luxós hotel Catalonia Plaza i el desallotjat Bloke també està prevista la construcció d’un nou hotel de 3 estrelles, amb 150 habitacions repartides en 8 plantes i més de 5000 m2 de sostre, substituint els 64 habitatges projectats inicialment en una superfície de sòl de 784,75 m2.
Segons el conseller tècnic del districte Xavier Farré, els responsables de la immobiliària Promosastre van demanar la llicència hotelera abans de l’entrada en vigor del Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT) i per tant no els afecta la moratòria actual. «Es tracta d’un dels 50 establiments de la ciutat que s’escapen de la moratòria turística, ja que es van sol·licitar abans que aquesta entrés en vigor. Amb el PEUAT que proposem, no hauria d’haver-hi més creixement turístic en aquesta zona», es defensa Farré.
Aquesta normativa qualifica el barri d’Hostafrancs com a zona específica 2, donada la proximitat del barri amb altres zones de la ciutat amb una important densitat d’allotjaments turístics. Això significa que els nous equipaments turístics del districte hauran de mantenir el nombre de places hoteleres i només s’hi podrà obrir un quan es doni de baixa un altre.
El districte de Sants-Montjuïc disposa de 45 establiments turístics, repartits entre hotels, apartaments i pensions, amb un total de 7082 places hoteleres. Tanmateix, l’any 2015 hi havia 1137 llicències atorgades per a habitatges d’ús turístic al districte.
Segons l’informe d’activitat econòmica de l’Ajuntament de la ciutat, el nombre d’establiments hotelers a Sants ha augmentat un 7,1% el 2015, concentrant el 9,7% de les places de la ciutat. El pes relatiu de l’oferta de categoria alta –hotels de 4 i 5 estrelles– és força elevat. L’oferta d’hotels de luxe representa un 33,3% del total d’oferta turística al barri i és superior en gairebé 5 punts percentuals a la mitjana de Barcelona.
El districte de Sants-Montjuïc compta amb importants equipaments museístics com el Poble Espanyol (1.300.000 visitants l’any 2015), el MNAC (700.000 visitants), i el Castell de Montjuïc (670.000). La Fundació Joan Miró (450.000 visitants) i el Caixaforum (775.000) completen l’oferta dels equipaments més visitats.
Refugi i trànsit per a més de cent persones
«Aquesta tempesta és la que anomeneu progrés». És el lema de la pancarta que cobria part de la façana del Bloke durant els darrers dies de resistència de l’espai, extret de l’al·legoria «l’àngel de la història» del sociòleg judeo-alemany Walter Benjamin. L’autor analitza el fenomen feixista del període d’entreguerres i l’enfonsament de l’esquerra europea. La seva reflexió aporta una visió pessimista de l’esdevenir històric i una crítica radical en contra les idees de continuïtat i la voràgine del progrés.
Com apuntava la plataforma Fem Front al Turisme Massiu «Aquest projecte urbanístic, signat des de fa més de trenta anys, ja ha provocat l’expulsió de desenes de veïns, l’afectació de nombrosos immobles, l’enderrocament de l’únic cinema gai de Barcelona (Arenas) i de l’edifici més antic del barri d’Hostafrancs. Ara, pel que sembla, hi ve un nou hotel».
Finalment, un dels darrers residents de la finca apuntava a la Directa: «Pel Bloke han passat més de cent persones en els seus vuit anys d’okupació. Ha estat un espai de trobada, habitatge i refugi per a joves, activistes, gent gran i persones amb trajectòries vitals que bordejaven l’exclusió social i la marginalitat».